zeezender dvd:

'ACTUM AGERE' - GERARD VAN DAM BLIKT NOG EEN KEER TERUG


De Nederlandse zeezendergeschiedenis maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw kennis met Gerard van Dam. Als geen ander was hij nauw betrokken bij de vele radio projecten. In een onverwacht openhartig interview kijkt Gerard nog ��n keer terug op een periode die bol stond van spanning en avontuur, mislukkingen, kapingen, muiterijen, haat en nijd, list en bedrog. �Terugkijken� is in het Latijns ' Actum Agere', waar de dvd haar titel aan ontleent. De geboren Hagenaar startte in 1970 bij Radio Noordzee als koerier voor de bemanning van het radioschip MEBO II, maar kreeg het in 1971 met directeur John de Mol Sr. aan de stok. Gerard van Dam vertrok met de mededeling dat hij binnen zes maanden een eigen schip naast de MEBO II zou gaan leggen.

En dat gebeurde inderdaad. Op een veiling kocht hij het voormalige Radio Caroline zendschip 'Mi Amigo' om deze op te knappen als zogenaamd museumschip voor Engeland. Echter, halverwege de reis gooide men het anker van de MV Mi Amigo voor de Nederlandse kust uit. Radio Caroline was weer terug in de lucht dankzij ondermeer Gerard van Dam. Met de MV Mi Amigo beleefde Gerard spannende avonturen, zoals een kaping met een marineschip in de buurt. Door problemen met de Britse deejays verliet Gerard van Dam maanden later de organisatie.

Niet veel later rustte hij, samen met anderen, voor de Belg Adriaan van Landschoot, in de haven van het West Duitse Cuxhavn een zendschip uit, zodat Radio Atlantis haar programma's kon blijven uitzenden, nadat het contract voor gebruik van de MV Mi Amigo was komen te vervallen.

Er volgde een korte adempauze voor Gerard van Dam, nadat in september 1974 een wet het meewerken aan radiostations strafbaar stelde. Gerard begon FM- landpiraten op te zetten, maar wilde een groter zendbereik. Een radioschip bleek de oplossing en zo werd Radio Delmare geboren. De Delmare organisatie versleet vier radioschepen en kwam herhaaldelijk in het nieuws door ontsnappingen, ankerbreuk, politie invallen, in beslag genomen bevoorradingsschepen en interne twisten. Het is vooral door deze periode dat Gerard van Dam bekend is geworden. Als boegbeeld van Radio Delmare stond hij de pers te woord en verscheen geregeld in de media.

Na het laatste mislukte project in 1981 met het schip de MV Morgenster stopte Gerard met zijn radio activiteiten. Hij verhuisde naar Zeeland, woonde een tijdje op Malta, kwam weer terug in Nederland en leeft nu rustig in Hongarije. Oud Radio Delmare medewerkers Jan Kat en Leendert Vingerling hebben door de jaren heen contact met Gerard van Dam gehouden en zochten hem op. Voor de zekerheid werd een videocamera meegenomen. Gerard is iemand die graag vooruit kijkt en geen behoefte heeft aan het verleden. Toch wilde hij bij hoge uitzondering nog ��n keer terugblikken. Niet meer dan vijf minuten was de bedoeling, het zijn er uiteindelijk bijna veertig geworden.

Voldoende materiaal voor editor Alex van den Hoek om dit interview te bewerken tot een waardevolle dvd. Een promo geeft alvast een idee: 

'Actum Agere' is een collector's item en kan alleen bij voorintekening en tegen betaling van 21 euro worden besteld bij SMC. De DVD kan tot 30 april aanstaande besteld worden. Begin mei wordt er uitgeleverd. Bankrekeningnummer 4065700 op naam van Mediacommunicatie te Amsterdam

Groet, mede namens de samenstellers van de DVD

Rob Olthof

Stichting Media Communicatie
Postbus 53121
NL-1007 RC Amsterdam

E-mail: rob@mediacommunicatie.nl

Foreign costomers please don't use any cheques and don't send cash but use this banc account only:

IBAN: NL85INGB 0004065700
BIC: INGBNL2A

 

 

 

Impressum & Datenschutzerklärung