Radioday 2003

 

Een kwart eeuw radiodag


Niet zoals gebruikelijk in de maand maart, maar eind oktober was dit jaar de radiodag, zoals altijd georganiseerd door SMC in samenwerking met Hans Knot van het Freewave Media Magazine. Reden van het kiezen voor de maand oktober was dat de door ons geplande weekenden in maart de Koningszaal in Artis niet beschikbaar was. Dit jaar hadden we tal van gasten uitgenodigd, waarbij we er ook zoveel mogelijk vanuit zijn gegaan onderwerpen te willen behandelen die voorheen nauwelijks of niet werden behandeld. Ook op het gebied van de te tonen video's proberen we telkens weer deels herhalingen te voorkomen. Zo werd het programma om elf uur begonnen met 70 minuten aan videofragmenten, waarvan slechts 8 minuten eerder werden vertoond. Zo kwamen ondermeer voorbij een prachtige documentaire van de Duitse televisie beschikbaar gesteld door Wolfram Bender, getiteld 'Wildes Wasser'. Gefilmd in 1974 met mooie beelden vanaf zee en land met diverse interviews met medewerkers van RNI en Veronica. Ook een portret van het eiland Man en Radio Caroline North was voor velen smullen geblazen. Het betrof 8 mm materiaal, geschoten in de jaren zestig
door bemanningslid Jan Andriessen. Daarnaast stelde Adriaan van Landschoot zijn orkest voor, waarmee hij veel succes heeft in Vlaanderen. Ook was een rondleiding in het radiomuseum in Harwich te zien, waarbij de zeezenders zeker niet zijn vergeten. Keith Skues vertelde in een video over het rijke radioverleden en nog veel meer. De eerste gasten, die aan het woord kwamen waren Mike Hayes en Paul Rusling. Mike heeft in 1966 en 1967 voor Radio 270 gewerkt. Een meer regionaal radiostation dat destijds voor de kust van Radio Yorkshire was verankerd. Herinneringen die voor velen onbekend waren. Rusling vulde, waar nodig, Hayes aan. De toen nog 13 jarige Paul Rusling was vanaf de eerste plaat van Radio 270, een nummer van Frank Sinatra, een verslaafde luisteraar van het station en volgde alles wat er gebeurde. Hij heeft recentelijk nog gesteld dat wanneer zijn favoriete deejay Mike Hayes er niet was geweest, hijzelf waarschijnlijk nooit deejay had willen worden. 

Na een korte pauze kwam Sietse Brouwer aan het woord die uitgebreid vertelde waarom de activiteiten van Radio Caroline in Nederland verleden tijd zijn en hij las een verklaring van Peter Moore voor, die aan alle deejays was geschreven maar eigenlijk ook voor de aanhang van het station bestemd was. Tevens was het tijd voor Sietse om te vertellen hoe hij en twee vrienden recentelijk een nieuw radioproject hebben opgezet na het idee van Radio Seagull, het station dat in 1973 en 1974 enkele maanden vanaf de MV Mi Amigo haar programma's uitstraalde. 

Jammer was het dat een exclusieve dvd opname van de Voice of Peace, die door Sietse was meegenomen en beelden bevatte van het schip in New York, helaas dienst weigerde. Daarna tijd voor een video die jaren geleden eens werd gedraaid maar die nu op zeer goede kwaliteit voor handen was. The show must go on was een mooi portret van RNI in de jaren zeventig. 

Ferry Eden, jarenlang niet in het radiowereldje gezien en nog immer de sympathieke radioman van destijds, vertelde aan de toehoorders over hoe een door hem geproduceerde LP in 1978 het levenslicht niet zag. Anno 2003 is deze LP nu op dubbel cd verschenen en werd op deze radiodag voor het eerst gepresenteerd. Onder meer te bestellen via de site van Radio 192, alwaar Ferry heden ten dage het nodige productiewerk doet.

Vervolgens andermaal gasten op het toneel in de Koningszaal bij Artis, een zaal die dit jaar voor de laatste keer werd gebruikt gezien de enorm gestegen huurkosten en overhead, die door de organisatie moest worden betaald. Een minpunt was dat de catering, die toch voor de gehele dag door ons was ingehuurd, het tijdelijk liet afweten en bovendien er geen biervat was aangeslagen, zoals afgesproken. De gasten die vervolgens verschenen waren andermaal Paul Rusling, die tezamen met Bob Noakes en Peter van Dijken verhaalden over hun periode op de MV Mi Amigo in 1973 en 1974. Altijd weer leuk om er een bemanningslid bij te hebben die op een andere manier zijn herinneringen belicht dan de deejays. Wat velen onbekend was is dat Peter van Dijken ook mee is gereisd toen de MV Mi Amigo door de MV Delta, van de firma Delta Diving (captain Tom) in augustus 1974 verhuisde van de Nederlandse naar de Britse kust.

De tijd ging snel en om goed drie uur was het tijd voor een deel van een lang interview dat Jelle Knot vorig jaar had met Timmy Thomasson. De man destijds achter The International Broadcasting Society en de oprichten, annex directeur van Capital Radio. Een meer idealistisch station dat voor de kust van Noordwijk haar programma's verzorgde en vooral door veel technische problemen een zeer kort maar heftig leven was beschoren. Om vier uur was het tijd om de eindtoespraak te houden want een kwart eeuw radiodagen organiseren is natuurlijk niets mis. Jelle Boonstra, al jarenlang een gewaardeerd medewerker aan de Radiodagen, vroeg een groot applaus voor Rob Olthof en mij hetgeen zeer gewaardeerd werd.

Ik wil nogmaals alle gasten die de afgelopen kwart eeuw zijn gekomen naar de radiodagen met als doel ge�nterviewd te worden, van harte bedanken. Ook de grote aanhang, die vooral de laatste jaren groeiende was, wil ik bedanken voor de komst. Mede door uw komst zijn we ieder jaar weer vroegtijdig begonnen met de voorbereidingen. Ook wil ik alle vrijwilligers, die jarenlang mee hebben geholpen van harte bedanken: Meindert en Pim Dikboom, Jan Fr� Vos, Hillebrand Favre, Jana, Pim en Jeroen Knot. Ook zonder jullie was het succes niet geworden wat het is en was. 

Voor de niet aanwezigen maakte ik tenslotte bekend dat na 25 jaar van mensen interviewen er voor mij persoonlijk er een einde is gekomen aan de Radiodagen. Uiteraard zal het fenomeen Radiodag blijven bestaan maar zal ik mezelf meer op de achtergrond gaan bewegen. Geschokt heb ik nadien een aantal reacties gekregen van aanwezigen en mensen, die nadien via via over mijn 'stoppen' hebben gehoord. Het moet duidelijk zijn dat de andere activiteiten, waarbij ik betrokken ben, zoals het Freewave Media Magazine, de gesproken versie van het blad voor visueel gehandicapten, The International Report en het Soundscapes online Journal, gewoon worden voortgezet. Ik hoop op deze manier U nog jarenlang te mogen verblijden met nieuws en historische artikelen.

En ik had het bijna vergeten. Op de Radiodag die jaar telde ik minimaal dertig voormalige medewerkers aan diverse stations, terwijl ook een aantal huidige programmamakers van Radio Caroline aanwezig waren. Kijk maar even mee: Nigel Harris, Tony Christian (beiden Caroline), Bob Noakes (Caroline en RNI), Paul Rusling (Caroline en Laser), Mike Hayes (Radio 270), Graham Gill (London, Radio 390, Swinging Radio England, Britain Radio, RNI en Radio Caroline), John Patrick (Radio Caroline), Andrew Austin (Radio Caroline), Ryan Woodman (Radio Caroline), Walter Simons (Radio Monique en Radio 819), Leendert Vingerling (Delmare en tenderkoning), Ad Roberts (Mi Amigo, Radio Monique en Radio Caroline), Jan Veldkamp (Radio Monique), Wim van Egmond (Radio Monique and Radio 558), Arie Swets (Radio 819), Mirjam Verhoef (Radio Monique en Radio 819), Ferry Eden (Radio Mi Amigo en Radio Monique), Edo Peters (Radio 819), Peter van Dijken (Radio Caroline), Ruud Doets en Gerard Doets (Veronica), Hans ten Hoge (RNI), Pieter Damave (RNI), Peter Jager (RNI), Harky (Harald van Gelder) (Radio 227), Elly van Amstel (Radio Monique en Radio 819), Anne Hondema (Radio Caroline), Sietse Brouwer (Radio Caroline), Chris Bent (Radio Caroline), Tom de Bree (Rick Verhagen) (Radio Mi Amigo 272), Ron Visser (Offshore '98), Freddie Schorsch (Offshore '98) en Ton Vogt (Offshore '98).

HANS KNOT

 

 

Click on the pictures to enlarge:

Rob Olthof and Jan-Fr� Vos

Right: Rob Hofland (Hofstad Radio)

New CD's (in the middle: Jelle Boonstra)

Bart and Ada Serlie with their young deejay-applicant Cesar Ross (what's in a name)

Ferry Eden presenting his new Radio Mi Amigo-CD

John Patrick (Radio Caroline's satellite service)

Paul Rusling and Mike Hayes (Radio 270)

Paul Rusling

Mike Hayes

Sebastiaan Black (Jan Paparazzi), Leendert Vingerling, Walter Simons (Zwart), Jan Veldkamp (Parent), Ad Roberts, Arie Swets (Remmers), Wim van Egmond (all Radio Monique)

Paul Rusling, Mike Hayes

Ruud and Gerard Doets

Marjo Marcus, Ad Roberts

Walter Simons and Mirjam Verhoef (Zwart)

Wolfram Bender and Bob Noakes

Hans ten Hoge (Hogendoorn) and Pieter Damave (both RNI)

Bob Noakes, Chris Bent and Tony Christian (Radio Caroline)

Freddie Schorsch, Arie Swets and Ron Visser (all Offshore '98)

Chris Bent and Bob Noakes

Ferry Eden and Nigel Harris

Andrew Austin, Nigel Harris and Ryan Woodman

The Radio Caroline sales stand

Wim van Egmond and Martin van der Ven

Ferry Eden and Hans Knot

Bob Noakes

Paul Alexander Rusling and Peter van Dijken

Ad Roberts, Graham Gill and Ferry Eden

Hans Knot, Leendert Vingerling and Ferry Eden

Marjo Marcus and Jan Veldkamp (Parent)

Wolf Brundtke and Graham Gill

Peter Jager and Graham Gill (both RNI)

Paul Rusling, Peter van Dijken and Bob Noakes

Rob Olthof

Hans Knot

Jan Veldkamp (Parent), Marjo Marcus, Leendert Vingerling, Wim van Egmond, Sebastiaan Black (Jan Paparazzi) and Theo Tromp

Leendert Vingerling, Wim van Egmond, Theo Tromp and Sebastiaan Black (Jan Paparazzi)

Anne Hondema and Sietse Brouwer (Radio Caroline/Seagull NL)

Wim van de Water (Mediapages.nl), Martin van der Ven and Jan van Heeren (Freewave)

Webmaster getintola.nl, John Patrick, Tony Christian, Nigel Harris and Andrew Austin

Middle: Tom de Bree (Radio Mi Amigo 272) [photo: Jana Dickscheit-Knot]

Ad Roberts and Ferry Eden [photo: Jana Dickscheit-Knot]

Rick van Dijk and Hans Knot [photo: Anne Korevaar]

 

On Saturday October 25th for the 25th year in a row the Annual Radio Day was organised by Rob Olthof (Foundation for Media Communication) and me, Hans Knot. A little bit late this year, as we normally have the day in March or in April. Reason we've chosen for October is that the Koningszaal, where the happening took place during the past years, was not available in March and April. 

This year we had invited guests from which we thought to talk about subject we didn't talk about through the past 25 years. The same we tried a bit to do with the videos which were presented. The program started at 11 with a 70 minutes presentations of videos, from which only 8 minutes were brought in earlier years. First a 15 minutes video which showed the excellent organised reunion (thanks to Chris and Mary Payne), which took place last year in London and featured a lot of sixties deejays. This was followed by a documentary from German Television, transmitted in 1974 and which was sent to us by Wolfram Bender. Wildes Wasser was the title (Wild Water) and brought a view in the kitchen of Radio Veronica and RNI. Next a 1965 portrait of The Isle of Man as well as the Caroline North family on the Fredericia. A lot of 8 mm material was sent to me years ago by Jan Andriessen, one of the crewmembers. I took a lot of work editing but it was happy to see that it was very quiet in the room when it was shown on Saturday. Then we had a musical interval. Former Radio Atlantis owner Adriaan van Landschoot is big in the music industry and a documentary on his orchestra followed. Also a view at the radio museum in Harwich and Keith Skues talking about the sixties was shown.

The first guests on the podium were Mike Hayes and Paul Rusling. Mike worked during a part of 1966 and 1967 on Radio 270. This was a more regional radio station which was on the air from the Ocean 7 off the coast of Yorkshire, near Scarborough. Memories were told which were for several people very unknown. Paul Rusling was there to add his memories. He was 13 years of age when Frank Sinatra was played at the very first record on the station and from that moment on he listened as much as possible. He even organised a local branch of the Free Radio Association. Recently he told me that if he hadn't listened to his most favourite deejay, Mike Hayes, he probably had not gone into radio. Mike was very honoured to hear this.

After a short break for a coffee and tea is was time for Sietse Brouwer to tell the audience why the decision was taken earlier this year to stop programming of Dutch Caroline. Also he read a letter, which was originally written by Peter Moore for the deejays of the station, but which contents made a lot clear for all those attending the radio day. Then Sietse talked about his new project, Radio Seagull, which in no way can be seen as a direct follow up to Caroline but which is a station run by Sietse and two friends. Seagull can be seen as a follow up of the station with the same name, which was on the air for some months in 1973 and 1974. A pity was that a DVD, Sietse took with him, with recordings of the Voice of Peace in new York, was not accepted by the recorder. 

Next was a video we did show some 15 years ago for the last time. As a very good quality copy was found recently we decided to show it again. Many of the people attending hadn't seen it before as they were not in the scene yet 15 years ago. I'm talking about the in house movie from RNI: 'The show must go on'. This movie is focussed on the work in the land based studios as well as on the people on board the MEBO II..

For many a surprise was the fact that Ferry Eden made a visit to the Radio Day. The last time he was there was in 1978. I met him for the last time in 1994, when I organised in cooperation with the Broadcast Museum in Hilversum the Offshore Radio Exhibition. In a phone call some 3 years ago he told me that he didn't want anything to do with the past anymore. Lucky enough this has changed since Martien van Engel from Radio 192 asked him to do an interview with him about his time on Radio Mi Amigo. Ferry loved to do it again and since then he can found regularly in the studios of Radio 192 in Hilversum. I did a short talk with him about a double CD he did produce in 1978 but wasn't released at that time as the history of the station was then too fresh. On the Radio day the CD was baptised and sold for the first time. It can be ordered by going to the site of Radio 192 and it worthwhile listening.

It was the last time we hired the Koningszaal at Artis. New owners have decided to make the prices very high and also the catering didn't do their work as promised and paid for. During the end of the morning and early afternoon all the people who were hired, disappeared for some time and no coffee and tea or refreshments could be bought, which was a shame. Also no beer was available, like in other years. 

After another short break it was time for the next guests in the program. I did introduce them and told them to do if they were sitting in the messroom of the good old Mi Amigo. I'm talking about three persons who did work on the Caroline ship during 1973 and a part of 1974. Again Paul Rusling was on stage and together with Bob Noakes and crew member Peter van Dijken, he looked back in a marvellous way to the time the had a lot of fun but also did a lot of hard working to enjoy the listeners. What was not known to a lot of people was that Peter van Dijken also was on the ship during the period after the MV Mi Amigo was towed away by the MV Delta, owned by Delta Diving (Captain Tom) to the British coast.

And again I must say that it is always interesting to hear a crewmembers as they've always something else to tell than the deejays and technicians.

The time went very quickly last Saturday and after the '1973 memories' it was time for a video interview done by my brother Jelle Knot with Timmy Thomasson, former director of the International Broadcasting Society and owner of Capital Radio. A more idealistic radio station transmitting off the Dutch coast in 1970. Mostly to technical defaults the station only lived a very short life, which still is a pity. But there happened a lot which was brought back in this long interview. 

Once again I want to thank all the quests from the radio industry who have come to the radio days during the past 25 years to tell their stories and memories. Also I would like to thank all the people who were and are interested in the radio industry and visited our days. Also a big thank you to all those people who were working for free to make the Radio Days to a success. Thank you, also in the name of Rob Olthof for your assistance through the years: Meindert and Pim Dikboom, Jan Fr� Vos, Hillebrand Favre, Jos Leijgraaff, the late Hans Verbaan, Jana, Pim andJeroen Knot. 

For those who did not attend I've to tell that I did an announcement at the end of the Radio Day. After 25 years of interviewing people I've decided to stop this activity concerning the Radio Days. This will not mean that it comes to an end. It will come back next year but in another form. At the end of the day a lot of people reacted a little bit shocked on my decision and also I did get a lot of e mails since then. Some of them thought I would stop with all my work. I can tell you that all the other things I do, within the radio world, will be continued. So I keep on writing for Freewave Media Magazine, Soundscapes on line Journal as well as the International Report. Also I keep on recording, together with my wife Jana, each month the spoken version of the Freewave Media Magazine for all the visual handicapped people in Belgium and Holland. In this way I hope to bring you a lot of news as well as historical articles in the years to come.

And yes, I almost forgot to mention. On the Radio Day I did count more than 30 people who did work on Offshore Radio Stations as well as people working nowadays for the Caroline organisation. Here a rundown: Nigel Harris, Tony Christian (both Radio Caroline), Bob Noakes (Caroline and RNI), Paul Rusling (Caroline and Laser), Mike Hayes (Radio 270), Graham Gill (London, Radio 390, Swinging Radio England, Britain Radio, RNI and Radio Caroline), John Patrick (Radio Caroline), Andrew Austin (Radio Caroline), Ryan Woodman (Radio Caroline), Walter Simons (Radio Monique and Radio 819, Leendert Vingerling (Radio Delmare and tender king), Ad Roberts (Radio Mi Amigo, Radio Monique and Radio Caroline), Jan Veldkamp (Radio Monique), Wim van Egmond (Radio Monique and Radio 558), Arie Swets (Radio 819), Mirjam Verhoef (Radio Monique and Radio 819), Ferry Eden (Radio Mi Amigo and Radio Monique), Pieter van Dijken (Radio Caroline), Ruud Doets and Gerard Doets (Radio Veronica), Hans ten Hooge (RNI), Pieter Damave (RNI) Peter Jager (RNI), Harky (Harald van Gelder) (Radio 227), Elly van Amstel (Radio Monique and Radio 819), Anne Hondema (Radio Caroline), Sietse Brouwer (Radio Caroline), Chris Bent (Radio Caroline) and Rob de Bree (Rick Verhagen) (Radio Mi Amigo 272). Finally Ron Visser, Freddie Schorsch and Ton Vogt (Offshore 98).

HANS KNOT

 

More pictures on "Mediapages.nl"

 

 

 

Radio Day pictures from more than 3 decades

 

 

 

 

 

Impressum & Datenschutzerklärung