Zeezenderdag Scheveningen May 17th 1986

 

 

 

 

Walter Simons

 

Jan van Heeren herinnert zich:

Op veler verzoek werden deze keer naast de meest recente videofilms ook wat films uit de oude doos vertoond. De eerste film ging over Radio Nord. Je zag o.a. hoe een vliegtuig het schip bevoorraadde door een waterdicht vat in zee te droppen. De tweede film ging over het REM-eiland (bijgenaamd �The Thing�). Beelden van o.a.: de bouw, de tegenslag tijdens de bouw en tv-fragmenten van Noordzee. Vervolgens een film over de beginperiode van Caroline. Ge�nterviewd werd o.a. Ronan O�Rahilly, nog zonder grijze haren en in het pak! Bovengenoemde films (allen zwart-wit) werden vertoond op een groot scherm. Toen er echter een kleurenfilm gedraaid moest worden, bleek dat het speciale videoapparaat defect was. De andere films zijn toen maar vertoond op 2 televisieschermen. Er werd nog een film over �Prince Roy of Sealand� vertoond; een stukje van een film over (nogmaals) het begin van Caroline; journaalbeelden over Radio Paradijs en een Veronica-documentaire erover; de bekende video �A day in the life of Radio Caroline� en een video over Laser. Leuk in de Laserfilm was dat daarin werd uitgelegd dat de jingle met laserachtig geluid (lang-kort-lang) betekent: �I want to communicate with you�, net zoals de blauwgele vlag dit betekent. Deze vlag hangt overigens ook in de mast van de Communicator, met drie andere vlaggen eronder. Deze stellen de cijfers 5-5-8 voor. De vier vlaggen samen betekenen dus: I want to communicate with you on 558. Na de Laser video een korte documentaire over Caroline, Monique en Laser (De grote verwarring, VOO).

Verder werd de nieuwe Monique-LP ge�ntroduceerd. De samenstellers ervan, Ron West en Walter Simons, waren aanwezig. Ze overhandigden echter geen eerste exemplaar aan Ruud Hendriks, zoals in het stencil van Freewave vermeld stond. Simon Barrett van Radio Caroline liet zich tijdens de bijeenkomst ook even zien.

Hans Knot, Walter Simons en anderen gaven antwoorden op vragen van de aanwezigen. Enkele punten:
- Heel binnenkort is er weer een rechtszaak over Paradijs. Het schip verkeert niet meer in goede staat.
- De uitzendingen van Caroline op de korte golf zijn een fabel.
- Geen programmatapes voor Monique de afgelopen week wegens bevoorradingsproblemen.
- Caroline loopt financieel niet goed. Er is weinig reclame en de inkomsten van Monique zijn niet zo hoog als wel gedacht wordt.
- De Ross Revenge moet nodig geverfd worden. Walter Simons vroeg of er nog iemand zin had om dit karwei tegen kost en inwoning te doen!
- Hans Knot, bezig met het schrijven van een boek over RNI, is het spoor van de Mebo II aan het eind van de 70-er jaren kwijtgeraakt. Het is onbekend waar het schip nu is. Er gaan geruchten dat de Mebo II weer gebruikt zal gaan worden voor uitzendingen gericht op Libi�. Het schip staat nog steeds ingeschreven op naam van de RNI-organisatie. Dit zegt echter niets, want zolang er geen verandering van eigenaars wordt doorgegeven, blijven de oude eigenaars vermeld staan.
- De Communicator kan de Engelse haven vrij verlaten. Dit nadat de voorwaarde is gesteld dat het schip de haven niet mag verlaten om in internationale wateren illegale uitzendingen te gaan verzorgen. Maar bij uitzendingen vanuit internationale wateren kun je niet spreken van �illegaal�, en dus��? Wel moet het schip eerst weer in zeewaardige staat gebracht worden.
- Het Laserschip is (voorlopig) opgekocht door East Anglian Productions (EAP). Binnen 1 � 2 weken moet het doorverkocht worden. De kans bestaat dat het schip voor de Nederlandse of Belgische kust komt te liggen. Onder de 3 potenti�le kopers bevinden zich namelijk Belgen en Nederlanders.

 

 

Radio Day pictures from more than 3 decades

 

 

 

Impressum & Datenschutzerklärung